sobota 29. ledna 2011

Citronový chlebíček

Recept na citronový chlebíček je jednou z mála stálic v mém osobním receptáři. Jedná se o vcelku jednoduchý recept, který nevyžaduje příliš úsilí. Není to asi nic, čím byste uctili vzácnou návštěvu, ale pro ty běžnější blízké a jiné milé osoby je to tak akorát. A nebo na snídani s černým čajem s citronem. Ach jo, dostala jsem na něj zase chuť :).

Chlebíček jsem nepekla zase tolikrát, protože jsme doma nikdy neměli chlebovou (bochníkovou) formu a mě frustrovalo, že musím chlebíček péct ve formě na srnčí hřbet. Pak to přeci už není chlebíček, ale citronový srnčí hřbet, ne?

Ježíšek mi ale bochníkovou formu přinesl a mě nenapadlo nic jiného, než po dlouhé době udělat citronovou dobrotu. Předčasný Ježíček přinesl i novou troubu, takže ideální kombinace. Obé má však své nevýhody. S troubou jsem se ještě zcela nezžila a formu mám silikonovou. Na té je nešikovné to, že jak se těsto peče a nabývá, forma se lehce deformuje (alespoň ta chlebová, bábovková to nedělá) a nakonec z toho nevyleze úhledný hranatý bochníček, ale hranatoidní šišoid. A já nevím, jestli se mi to líbí. (Ale nechtěla jsem srnčí hřbet, chtěla jsem chlebíček, tak to mám!)




Podívejme se, jak se tahle citronová buchta vlastně peče a kde je ukrytý ten citron.

Citronový chlebíček

3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
180 g cukru
140 g másla
180 g tvarohu
225 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1 vanilkový cukr (i když já používám lžíci domácího)
kandované ovoce, kůra, rozinky...
1 lžíce rumu
1 citron (kůra a šťáva)
2 lžíce moučkového cukru


Když si vzpomenu, tak si hodinu nebo i víc předem namočím rozinky do rumu. Naposled jsem to zkoušela i se sušenými brusinkami. Ještě lepší je, když si předtím vzpomenu i vyndat máslo z ledničky, aby změklo. Zkrátka, ideálně si připravím všechny suroviny předem, aby získaly pokojovou teplotu.
  • Nejdříve žloutky s cukrem vyšlehám do krásné žluté krémové hmoty, pak do ní zašlehám i máslo a tvaroh.
  • Mouku smíchám s (prosátým) práškem do pečiva a vmíchám do připravené hmoty.
  • Přídám kandované či sušené ovoce, citronovou kůru a případně rum a nakonec opatrně vmíchám sníh z bílků.
  • Těsto naliju do formy (pokud nemáte silikonovou, tak do vymazané a vysypané, samozřejmě) a dám péct do předehřáté trouby. A tady přichází otázka -  na kolik a na jak dlouho. Já pekla ve vyhřáté horkovzdušné troubě zhruba na 150°C asi hodinu. Další nevýhoda bochníkové formy je totiž ta, že vznikne tlustá vrstva těsta, které se špatně a dlouho propéká. Nicméně v originálním receptu píší něco kolem 40 minut, proto si vyzkoušejte svou troubu a nezapomeňte na špejlovou zkoušku.
Finta na konec: Upečený chlebíček nechte lehce vychladnout, propíchejte špejlí a polijte šťávou z jednoho citronu smíchanou s moučkovým cukrem. Nejlépe nechte uležet do druhého dne nebo aspoň pár hodin.

Pak už stačí jen nakrájet, podávat a vychutnávat :)




4 komentáře:

  1. ubrat prášek/sodu (mám zkušenost, že u někerých receptů může člověk až o polovinu, zvlášť v těch z USA, tam to vždycky pojistí strašným množstvím), vydělit/snížit množzství těsta a nemít silikovnovou formu:-) přesně nad vybulováním jsme uvažovala, když mě nadávno přepadlo pokušení něco silikonového si pořídit, ale jelikož těch proti bylo víc, zůstávám u normálních neohybných materiálů.. i když, ten pekáč na muffiny možná..

    OdpovědětVymazat
  2. My máme ještě silikonovou bábovkovou, ale tam se pod horní okraj "zacvakne" kolečko z takového tvrdého plastu, takže se ta forma nerozlézá - to je celkem fajný systém.
    Ale nějak mi nejde do hlavy, proč by silikon měl podporovat vyboulování těsta směrem nahoru..?

    (Mně na té silikonové chlebíčkové formě ale přijde nejlepší to, že ji mám od babičky. Mám prostě radost ze své babičky, která se nebojí moderních materiálů, ať už se chovají jakkoliv :))

    OdpovědětVymazat
  3. jo, s tim vybulovanim jsme si neporozumnely, jsem jen proti vybulovani formy:-) a jinak zkouset snizit mnozstvi kypridel, vypnout vetracek/horkovzdusna trouba, ted mi jeden chlebicek taky praskal a podezrivam ho, ze to stejne dela podle nalady.

    OdpovědětVymazat
  4. Větráček na to má taky vliv? Je totiž pravda, že jsem to pekla s ním, protože naši novou troubu pořád používám dost náhodně :) (Stará, než se rozbila, také pekla dost náhodně, ale to ona sama od sebe, tam se nic moc nastavit nedalo :)

    OdpovědětVymazat

Díky, že čtete můj blog! :)