úterý 25. ledna 2011

Makrónky - pokus první

Po vanilkovém krému k buchtičkám mi samozřejmě zbyly bílky. Nikdy jsem "bílkový problém" nějak neřešila, ale tentokrát jsem si vzpomněla, že bych mohla zkusit ty záhadné makrónky, noční můru začínajících cukrářů.
Veškerá zapeklitost totiž není až tak úplně v chuti, jako hlavně ve vzhledu. Správné makronky by měly být na povrchu hladké a lesklé, s lehce pórovitou a drsnou "nožkou" (jako hodně hodně placatá houba). Tyto dvě nožky se následně spojí krémem nebo marmeládou a mělo by vzniknout něco takového:

(a nebo takto)

Já se do toho pustila a ... vzhledově se samozřejmě nepovedly ani trochu. Asi nějakou hrou osudu se stalo, že fotky někam záhadně zmizely. V posledních pár letech mám ve veškerých fotkách docela systém a pořádek, ale občas se prostě stane, že v rychlosti něco někam nahraju a fotky jsou ty tam - třeba je někdy ještě objevím :). Jenže ono se právě stejně není čím chlubit, takže o svých slavných makrónkách jen trochu něco napíšu.

Na internetu můžete samozřejmě najít bezpočet receptů, občas najdete i nějaké postupy. Musím se přiznat, že už ani nevím, který jsem si nakonec vybrala já, ale pár vám jich také nabídnu.

Asi nejjednodušší a nejstručnější návod najdete na Inspiromatu banalit.


Obě pak odkazují na "makrónkový román" od Tartelette. Blog i odkazovaný soubor jsou v angličtině. Já jsem  to před svým prvním pokusem byla líná přečíst a pak jsem toho samozřejmě trochu litovala, takže jestli máte chuť zkusit makrónky a angličtina vám nedělá problémy, nezazděte to jako já :)

Podrobný fotonávod najdete třeba i u Terezky.

Problém je, že každý píše, jak se to má dělat, ale nikdo o tom, co se dělat nemá, aby se nestalo něco, co nemá. No zkrátka to byste si museli zkusit, abyste zjistili, že se vám nakonec upeče naprosto něco jiného :) (a nebo si přečíst ten makrónkový román, ke kterému jsem se stále nedostala, ale pevně v něj věřím ;).

Kouzlo makronek je v tom, že těsto můžete barvit nejrůznějším potravinářským barvivem, ale úplně nejlepší je hrát si s náplní. Můžete plnit marmeládou, "obyčejnou" máslovou náplní, nebo takřka čímkoliv, co vás napadne.

Já jsem zvolila čokoládovo-rybízovou náplň. Svařila jsem trochu smetany z cukrem, rozpustila v ní kvalitní čokoládu (asi se 70 % kakaa) a přimíchala rybízovou marmeládu (domácí!) a po vychladnutí i trošku změklého másla. Dle vyjevených očí ochutnavačů soudě, kombinace to byla vskutku žravá až návyková.

Jediné, co můžu nakonec slíbit, je, že se o makrónky ještě určitě někdy pokusím. Také se pokusím neztratit fotky. A pokud se mi povedou, zkusím odhadnout, čím to. Ale mám pocit, že kdyby ten postup nebyl tak záhadný, tak všichni napíšou hned, jak se to má dělat. Nebo to má být prostě tajemstvím, aby makrónky nezaplavily svět a umělo je jen pár vyvolených? Kdo ví. Ale JÁ je jednou udělám pěkné :).

A jak píše pan Cuketka: "Věřte, nebo ne, ale tahle krabice křehkých oválků s krémem dokáže rozdělit život každého milovníka sladkostí na dvě etapy. Období před macarons a po něm."

3 komentáře:

  1. Slava, zajimavy blog nejen o vareni. Smekam klobouk pred odvahou pustit se do makaronku! Od vsech svych kucharskych guru i beznych kamaradu jsem slysela, ze je to tak strasna prace s tak nejistym vysledkem, ze jsem napad na ozkouseni rovnou zavrhla...ale pokud prijdes na recept s tim, co se hlavne delat NEMA, tak to mozna zkusim!

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju, budu se snažit, aby to tu bylo zajímavé :)

    Já bych řekla, že makronky zas tak pracné nejsou. Prostě se ušlehá sníh, zamíchá se do toho cukr a strouhané mandle a je to skoro hotové, že :)) Každopádně tyhle byly tak dobré, že i kdybych měla do smrti dělat ošklivé a nepovedené, dělat je budu :))

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně tak, muj prvni pokus vzhledově nevypadal tak jak spravně mají tyhle "piškůtky" vypadat, ale ta chuť... to se neda ani slovy vyjadřit.. :-) dnes jsem upekla druhou varku a tvarove vypada tak jak ma ( musim teda jeste vychytat aby byli vsechny kolecka pekne pravidelne a stejne velke :-) )ale zase se mi nepovedla barva, meli byt svetle ruzove a misto toho jsou okrove.. tak nevim v cem je problem.. ale uz se tesim az je promazu a necham je odlezet a pak se do nich vrhneme...!!! takze vsichni kdo se toho bojite, nebojte, bozsky chutnaji i ty nepovedene... :-) Marťa

    OdpovědětVymazat

Díky, že čtete můj blog! :)