středa 20. dubna 2011

Jste připraveni na Zelený čtvrtek?

Možná jste už slyšeli, že na zelený čtvrtek byste měli sníst něco zeleného (na jaře ideálně špenát nebo kopřivy :). Možná o Velikonocích pečete mazanec...

Ale co jidáše? Děláte jidáše? Já se o nich dozvěděla ve svých dospívajících letech, možná tak před deseti lety, a od té doby jsem mamku donutila je párkrát upéct. Jenže teď už jsem velká holka a leccos už umím upéct sama a co neumím, tak aspoň zkouším. S kynutým těstem jsem snad nikdy neměla problémy (a možná jsem už jednou zmínila, že dodnes nechápu, co na něm všichni vidí za vědu :), takže letos jsou jidáše v mé režii.

Ale zpět k tomu, co mají společného se Zeleným čtvrtkem. V tento den se jidáše tradičně pečou a především snídají (ideálně prý před východem slunce a potřené medem, protože jen tehdy jsou prospěšné našemu zdraví a chrání nás před hadím uštknutím). Protože ale chodím do školy a v poslední době jsem toho zas tak moc nenaspala, tak nezbývalo, než tuto tradici trošku pozměnit a jidáše jsem tedy upekla již dnes, na Škaredou středu. (Mimochodem, dnes jsem se zamračila, proto se prý budu už mračit každou středu v roce, smutné...)


Na internetu, v časopisech a jiných kuchařkách najdete nespočet receptů, do nějakých se dává hladká mouka, do některých polohrubá, někam smetana a jinde mléko. Je v podstatě na každém, jaký recept vybere. Třeba máte nějaký oblíbený rozpis na kynuté těsto. Já jsem navíc poměry surovin brala hodně od oka, protože v našem brněnském bytě neoplýváme takovými věcmi jako váha.

Nicméně jsem vycházela z tohoto receptu a snažila se asi tak o polovinu:

Jidáše
1 kostka droždí
1 lžíce medu
250 ml mléka
2 žloutky
100 g másla
500 g hladké mouky
špetka soli
citronová kůra
rozinky (ty se tam normálně nedávají, ale já neodolala)
rozšlehané vejce (před pečením) a med (po pečení) na potření

Z droždí, medu, trošky vlažného mléka a lžíce mouky jsem udělala kvásek a nechala vzkypět. Pak k němu přidala žloutky, rozpuštěné (vychladlé!) máslo, mouku se špetkou soli a vlažné mléko. Skoro pokaždé na něco zapomenu a tentokrát to byla citronová kůra. Možná máte nějaké určité postupy a pořadí, jak suroviny přidávat a míchat, ale já se z tím zkrátka nepatlám a všechno to pořádně prohnětu vařečkou, dokud těsto vypadá  homogenně a alespoň občas se odlepuje od stěny mísy. Nakonec jsem přisypala pár rozinek.


Kynuté těsto nikdy nedělám, když mám málo času. Takže ho prostě odložím na teplejší místo, jdu dělat něco jiného a když si třeba i o nějakou tu hodinu později vzpomenu, že vlastně peču, je těsto krásně nakynuté a natěšené :)

Pak už jen zbývá rozdělit těsto na stejné části (já jich měla z cca 250 g mouky 9), z nich vyválet nudličky a zamotat. Jak zamotat? V podstatě jak chcete. Nejčastěji se jidášům dává tvar provazu na znamení toho, že se Jidáš po zrazení Krista oběsil. Já dělám jednoduchou smyčku, z které vznikne docela roztomilý bobánek :)
Nakonec potřete rozšlehaným vajíčkem a pečete. Když upečete, nejlépe ještě teplé potřete/pokapete medem, aby to byla ta správně lepivá záležitost :)


Teplé jsou samozřejmě nejlepší, ale i tak si nechte něco na snídani, aspoň vám v noci nebude špatně!

1 komentář:

  1. Jinak se omlouvám za pseudofotky, já s kompaktem neumím a svůj foťák mám asi tak 200 km daleko :)

    OdpovědětVymazat

Díky, že čtete můj blog! :)