úterý 28. června 2011

Jahodování

S jahodami nasbíranými na samosběru jsem měla jednoduchý plán - marmeláda a nějaké jahodové jídlo. 

Nakonec to dopadlo tak, že nebyla jen marmeláda, ale i dvě a půl lahve jahodového sirupu a kynuté knedlíky s jahodovou omáčkou
Jahody jsem nejdřív omyla a očistila, pak jsem všechny prostě jednoduše rozmačkala mačkadlem na bramborovou kaši a z toho jsem odlila 1 l šťávy na jahodový sirup a nějaké další jahody jsem odebrala na jahodovou omáčku ke knedlíkům. Zbytek šel do marmelády.

Tentokrát opět bez fotek (není radno ve třech různých kuchyních a mít veliký nekompaktní foťák jen v jedné). Zato rovnou se třemi recepty :)


Jahodový sirup
1 l jahodové šťávy
1 kg cukru
cca 50 ml citronové šťávy (a nebo podle chuti)
  • Z jahod rozmačkaných na marmeládu jsem slila 1 l jahodové šťávy, tu pak svařila s 1 kg cukru a citronovou šťávou z "dmka" - cca 50 ml, pokud si správně pamatuji, ale vždycky je to lepší dělat podle chuti. 
  • Jak mě vždycky poučovala babička: ne, abyste tu olíznutou lžíci vraceli zpátky do hrnce se šťávou!
  • Hotovou šťávu jsem nalahvovala a lahve na chvilku položila, aby se teplem vysterilizovalo i víčko (které jsem pro jistotu předtím ještě vylila kalvadosem :).
Musím říct, že sirupy moc nepiju, dělám je spíš pro jiné, ale tenhle mě docela dostal, protože má plnou jahodovou chuť a příjemnou citronovou kyselinku.


Jahodová marmeláda
2,5 kg rozmačkaných jahod
1 kg cukru (třeba i třtinového)
velké množství trpělivost a času :)
  • Na tomhle receptu není moc co popisovat. Jahodovou hmotu pomalu přiveďte ideálně k 70°C a na této teplotě se ji snažte udržet. Nemám teploměr, ale na jednom kurzu jsem viděla, že by to prostě nemělo ani za nic bublat a při míchání by se z hrnce měla viditelně odpařovat voda.
  • Míchejte a míchejte, dokud se neodpaří tolik vody, že vám marmeláda přijde docela hustá. Počítejte, že to bude trvat třeba 2 hodiny, nebo i víc - podle množství jahod.
  • Přidejte cukr, pořád míchejte a "vařte" maximálně dalších 5 minut, jinak by se cukr mohl začít připalovat.
  • Společně s cukrem můžete přidat trochu práškového agaru (tipuji, že 5 g, ale nejsem si tím množstvím úplně jistá).
  • Pak už jen plňte do sklenic, zavíčkujte a postavte na 5 minut víčkem dolů - opět kvůli sterilizaci.
Jednou jsem totiž ochutnala marmelády od firmy Heliavita - z bio ovoce a bez pektinů a podobných věcí. A ty byly! Tak jsem se rozhodla, že udělat marmeládu se želírovacím cukrem za 5 minut je sice super, ale ty marmelády pak prostě nejsou ono. 
Do téhle své marmelády jsme ještě zkusila přidat trošku citronové šťávy a nebyl to dobrý tah, takže velmi nedoporučuji :)


Kynuté knedlíky s jahodovou omáčkou
Pořád se nemohu rozhodnout, jestli mi chutnají přímo jahodové knedlíky, protože stejně jahody, které získají tepelnou úpravou nakyslou chuť, vyjím jako první a pak jím samotné knedlíky s tvarohem, cukrem a máslem (mňam!). Nebo nastane varianta dvě - knedlíky jsou podávané se studenou jahodovou omáčkou a uvařené jahody do ní rozmačkám ;) Takže balení jahod do těsta je nakonec dost zbytečná práce, pokud mám být strávníkem já. A proto jsem si tuhle udělala knedlíky, skoro jako to děláme na táboře. Jen malé kuličky z kynutého těsta, které se následně přelijí omáčkou - na táboře marmeládovou, doma jahodovo-jogurtovou.
Když si nejsem jistá nějakým docela základním receptem, jdu na Apetit, i když kynutá těsta mám už skoro v malíku :) Knedlíčky jsem oproti uvedenému receptu udělala z poloviny a 4 malé porce z toho byly.

500 g polohrubé mouky
20 g droždí
1 lžička cukru / medu na kvásek
250 ml vlažného mléka
1 vejce
špetka soli
  • Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr nebo med a zalijeme troškou mléka. Trošku rozmícháme a necháme kvásek, aby nabobtnal.
  • Pak přidám vejce, do mouky špetku soli a nakonec rozmíchám s mlékem.
  • Nezbývá než nechat v teple vykynout.
  • Z vykynutého těsta vykrajujte lžící hroudičky a házejte na pomoučený vál. Následně vytvarujte malé kulaté knedlíčky a nechte ještě chvíli kynout.
  • Pak už jen dejte vařit do lehounce osolené vroucí vody a po vyndání nezapomeňte propíchnout nebo natrhnout, protože dělové koule nechutnají nikomu.
Na jahodovou omáčku stačí smíchat libovolné množství a poměr rozmačkaných jahod, jogurtu, případně měkkého tvarohu (doporučuji) a cukru. A můžete to do sebe házet :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky, že čtete můj blog! :)