středa 6. července 2011

Dýňová polévka...

... není nic, co by obyčejný člověk a jeho kamarád mixér nezvládli. Nejlepší na tom je, že se to dá udělat z jakékoliv dýně a není to nic náročného. Já zvolila máslovou (ve skutečnosti jsem ji nějak náhodně koupila a už mi dva týdny ležela doma :)



Máslovou dýni je třeba nejdřív oloupat.


Pak rozkrojit napůl a vydlabat semínka.


Ty jsem se rozhodla uschovat (vybrat z oranžového ble) a opražit -> mňam!


Pak už stačí dýni nakrájet na kostky, povařit ve vývaru (zeleninovém), rozmixovat a přidat třeba smetanu, nebo modrý sýr jako Tereza, případně dosolit a dopepřit. Není to žádná věda a je to hned.
Jen pozor na množství vývaru, ve kterém vaříme dýni doměkka. Není dobré mít hladinu vývaru nad kostkami dýně, protože pak by polévka mohla být příliš řídká.

Nejlepší na tom je, že vzniklou hmotu můžete použít i jako základ pro omáčku na těstoviny :)

2 komentáře:

  1. ..nebo z par kostek udelat kasi a pouzit ji jako prilohu, nebo do chilskych placek sopaipillas :-). U nas doma se dyne nikdy nejedly, tak s nimi ted delam pokusy podle ruznych navodu ostatnich a kupodivu je to vyborne.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě u dýně vadí, že jsou hrozně velké :) (jakože pro 1-2 lidi jsou i ty malé dýně velké) takže se nabízí buď:
    - udělat něčeho hodně a část zamrazit (což je pravda, že často dělám)
    - udělat více jídel a jíst dýni několik dní :)

    OdpovědětVymazat

Díky, že čtete můj blog! :)