pondělí 29. srpna 2011

Zkušební dort

Můj bratr se v září žení. V Kazachstánu. Babička s mámou dostaly za úkol upéct tam svatební dort (jedeme tam na dva týdny, ne jen na svatbu, samozřejmě :), a když jsem se to dozvěděla, tak jsem řekla: "tak to teda ne, dort vymyslím já!"

Vlastně nevím, co se mi stalo, dort jsem v životě pekla všehovšudy asi tak jeden a hned se chci vrhnout na svatební. Ale což, dort nemůže být nic složitého! Problém je hlavně v tom, že Kazachstánu bude horko horoucí a na místo svatby ještě pojedeme i s dortem nějakých 60 km kamsi, pravděpodobně jakýmsi přehřátým dopravním prostředkem.

Co naplat, dort nemusí být dobrý, hlavně, když bude dobře vypadat. A jediné, co mě napadlo, bylo naučit se pracovat s nějakou potahovací hmotou, protože je to pravděpodobně to jediné, co v horku udrží dort pohromadě. A když už, tak si ji i udělám sama - kdo ví, co se v Kazachstánu dá a nedá sehnat. 

Navíc jsme se v sobotu s kamarádkou stěhovaly, tak jsem si řekla, že zkušební dort bude ideální pro partu našich stěhovacích kamarádů. Dort se snědl celý a nikdo si nestěžoval, takže asi se celkem povedl :)

Několik dní jsem po večerech i přes den studovala internet, až jsem narazila na fórum www.dortomanie.cz, kde jsem také strávila notnou dávku času. Finální plán byl takový: kakaový mechový korpus, máslovo-pudinkový kokosový krém a mléčná potahovací hmota

Ačkoliv jsem dort dělala nakonec docela narychlo (no pár hodin to samozřejmě zabralo i tak, ale ideální by byl třeba celý den), nezapomněla jsem ho vyfotit. Co jsem však zapomněla, byla karta v počítači, takže fotka je v nějakém demo modu ve foťáku a bez kabelu, který v Brně nemám, ji z něj nedostanu. Tak jediná fotka dortu, která existuje, je tato :)


Recepty jsou ve výše uvedených odkazech, přesto mám několik poznatků, o které bych se ráda podělila.

Dortový korpus:
  • Těsto ze 4 vajec jsem nalila do dortové formy o průměru 25 cm. Místo korpusu jsem měla asi 3cm placku a zděsila jsem se, jestli ji vůbec zvládnu rozkrojit. Ale šlo to v pohodě, nicméně to byl docela nízký dort.
  • Ještě jsem dodělávala těsto z 1 vejce na 3 muffiny - jeden sežrán jako zkušební, dva pak na dortu tvoří siláky-stěhováky :)


    Kokosový krém

    • Krupici netřeba přidávat, bude to hyperhusté i tak.
    • Pudink to chce opravdu kokosový, s vanilkovým chuť kokosového mléka totálně zanikne.
    • Přidala jsem jen 250 g máslo a cukr podle chuti a i tak mi hromada krému zbyla. Vystačil by na promazání dvou pater i na obmazání dortu jako podklad pro potahovku.


    Potahovací hmota
    • Nebojte se vody! Ona přinjehorším vyschne. Zvlášť když děláte potahovku v horku. Já podle instrukcí pracovala s vodou velice opatrně a pořád mi nebylo jasné, jak se dá šutrem potáhnout dort.
    • Potahovku samozřejmě můžete ochutit třeba mandlovou trestí (já pracovala s trochou růžové vody, také zajímavé), obarvit potravinářskými barvami a nebo i kakaem.
    • Dělala jsem z 300 g mléka a 300 g cukru - hmotu jsem si připravila den předem, tak jsem nevěděla, že z dortu bude jenom tenká placička. Samozřejmě mi nějaká hmota zbyla, ale údajně vydrží v lednici dost dlouho (pokud není upatlaná od krému). Na fóru dortománie jsem také stáhla tabulku spotřeby hmoty, tak připojuji zde.


    Tak nějak jsem už pochopila, proč jsou celé dorty v cukrárnách tak drahé, nikdy bych si vlastně neuvědomila, že ta cena se vyšplhá tam, kam se vyšplhala (i když je jasné, že u krému to hodně naskočilo kvůli kokosovému mléku). Jsem zvědavá, kam se dostaneme s cenou za celý svatební dort (i když to asi raději nebudu počítat :) Naštěstí na svatbě bude jen do 30 lidí :)

    5 komentářů:

    1. Jsem zvědav jak na tebe bude svatba v Kazachstanu pusobit, ja jsem se jedné zúčastnil a byl to fakt nezapomenutelný zážitek.
      Bylo tam asi 150 lidí a to říkali že je to jedna z menších svateb...

      OdpovědětVymazat
    2. A já myslela, že můj bratr je unikát, fňů :( No lidí tam prý bude tak 26, takže to opravdu má být malé.

      OdpovědětVymazat
    3. Já jsem také začala "dortovat" teprve nedávno. Na korpus mám prakticky identický recept a vždycky mi krásně "vyběhne" a je opravu nadýchaný a vláčný. Ověřilo se mi péct prvních 10-15 minut na úplně nejslabší plamen (mám plynovou troubu) s nezavřenou troubou a potom teprve zavřít a jenom malinkato přidat plamen. Peče se to relativně dlouho, ale výsledek stojí za to! A to ještě než jsem dostala dortovou formu to pekla v docela starém průměrem podobném dortové formě smaltovaném hrnci. S trochou cviku se naučíš jej pak rozkrojit až na tři pláty a jakoukoliv náplň dát mezi ně. Hodně štěstí!

      OdpovědětVymazat
    4. Hloupé je, že zatím nemám váhu, tak jsem suroviny dost odhadovala (máme sice odměrku, kde jsou rysky pro mouku ap., ale to není moc přesné). Navíc jsem část mouky nahrazovala kakaem a to bylo hodně okometrické :) Jinak mi přišlo, že ten korpus byl nadýchaný. A nakonec jsem ho rozkrojila v pohodě, ale na tři pláty, to mi přijde hrozně moc, on ten korpus opravdu měl asi 3, max. 4 cm (uprostřed).
      Mrzí mě, že jsem ho nevyfotila rozkrojený, ale u svatebního to nezapomenu, slibuju! :)

      OdpovědětVymazat
    5. Tak to bude opravdu miniaturni svatba

      OdpovědětVymazat

    Díky, že čtete můj blog! :)