Pečení celého ptáka v troubě, to je něco, co se mi ještě dosud nestalo. A kdy jindy je na to tak jedinečná příležitost jako na sv. Štěpána? Sv. Martin je příležitost, jak se opít mladým vínem, aby člověk nemusel chvíli myslet na školu, ale o Vánocích se prostě nic nedělá! :) A máma v polovině prosince koupila kachnu. Kachnu mraženou, původ jsem nezkoumala, ale co. Mně jde tentokrát o akt přípravy, na supersuroviny prostě kašlu, hlavně že jsou nějaké. Takže mražená kachna, zelí z makra a brambory na knedlíky neznámého varného typu (máma na podzim bere x pytlů brambor od nějakého zemědělce, a jakékoliv jiné brambory máme doma zakázané používat, dokud jsou tyto - takže celý rok ;).
Jak ale upéct kachnu? Nejdřív jsem zkoumala různé exotické recepty zahrnující kaštany, pomeranče, jablka, cokoliv... Ale nakonec jsme se na to vykašlala, kachnu osolila, okmínovala a dala péct do trouby na 110° na asi 6 hodin. Našla jsem recepty třináctihodinové i dvouhodinové, tak jsem to vzala středem podle Florentýny a jejího receptu z letošního Gurmetu (nebo nějakého takového časopisu). Trochu mě mrzí, že jsem nějak zapomněla kachnu nasolit už den předem, jak jsem také našla v nějakých radách, ale tak ještě někdy kachnu dělat budu.
Zelí červené, to je jasné, podusit se skořicí, bobkolistem, 3 hřebíčky, nastrouhaným jablkem, troškou octu a cukru a.... Po změknutí to bylo divné, tak jsem zelí ještě dosolila, dooctovala, dopepřila a doufala, že se do večera nějak rozleží :). Nakonec zasáhla máma a proklaté zelí se dalo jíst.
Také jsem se pořád nemohla rozhodnout, jaké knedlíky k té kachně a zelí udělám. Houskové? Bramborové? Obyčejné houskové? Karlovarské? Obyčejné bramborové? Chlupaté? A to existuje asi tak milion dalších druhů!! (Třeba bramborové plněné kaštany, wow...)
Hledala jsem v časopisech, knížkách, na internetu, a nakonec jsem skončila u Vilemíny. Chlupaté (tedy z brambor) knedlíky s houskou? To je to pravé pro nerozhodné kuchaře! :) Zkušební knedlík se mi ve vodě totálně rozpadl, takže trošku hrubé mouky jsem přidala, ale tyhle knedlíky mě rozhodně zaujaly.
Dlouhé pečení za nižších teplot je základ... Taky se mi to osvědčilo.
OdpovědětVymazat