pondělí 19. března 2012

Arašídové krekry

Tento víkend jsem zabrousila pro recepty do českých internetových vod a vybrala hned dva, které mi připadaly relativně bezpečné. Co si budeme namlouvat, recepty plné Hery a eidamu člověka většinou nenadchnou. Jeden z receptů, co jsem nakonec vybrala mi připadal trochu podivný, ale tak za zkoušku člověk nic moc nedá. I ověřila jsem si, že to není žádná výhra, i když Jirkovi to chutná :o).

Takže se do hry dostává hlavně recept na Slané sušenky s arašídy, které jsem přejmenovala na prosté "Arašídové krekry". Samozřejmě jsem tam nervala eidam, ale nějaký jiný levný sýr, s dírama ;). Toto pečení bylo totiž poměrně spontánní rozhodnutí, tak jsem nějak neměla čas a náladu zkoumat, který sýr by byl nejvhodnější, a kde ho koupit.

Původní recept mluví o 50 g arašídů a až v závěru zmiňuje, že bude potřeba ještě další arašídy na posypání. Takže pokud koupíte stogramové balení, nedělejte to jako já a nesnězte si půlku ještě před tím, než si pořádně přečtete celý recept.


Arašídové krekry
200 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
125 g másla
100 g nastrouhaného tvrdého sýra ementálového typu
50 g jemně nasekaných slaných arašídů + dalších cca 20 g na posypání
půl lžičky soli
1 lžíce mléka
vajíčko na potření (není nutné, arašídy se dají do těsta zamáčknout, s vajíčkem je to ale prostě jednodušší)
  • Vše (na vále) smíchejte dohromady a udělejte vláčné těsto.
  • Dejte na 30 minut odpočinout do lednice.
  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Z těsta vyválejte placku asi 3 mm tlustou a vykrajujte libovolné tvary rádélkem nebo vykrajovátky.
  • Dejte na pečící papír (sušenky skoro nenabudou, je možné je dávat docela blízko), potřete vajíčkem, posypte posekanými arašídy a dejte péct asi na 10-15 minut.
Já šla tentokrát do malých čtverečků o straně 3 cm a vykrájela jsem pěkných 3,5 plechů. Dohromady to bylo asi 120 malých milých keksíků.


Myslím, že by mohlo být zajímavé část másla klidně nahradit arašídovým máslem a vidělo by se, jak moc budou arašídové :).

1 komentář:

  1. Mňam! Arašídy miluju a tyhle krekry by ve mně zmizely rychlostí blesku :D

    OdpovědětVymazat

Díky, že čtete můj blog! :)