pondělí 12. března 2012

Olivové krekry

Slíbila jsem rajskou, ale sušenky jsou zajímavější! :)


Tentokrát padla volba na olivové krekry s rozmarýnem. Bohužel můj rozmarýn na temném okně spíš živoří, takže i když jsem se ho snažila dát do těsta hodně, moc výrazný tam není. Stejně asi budu muset vymyslet nějakou variantu se sušeným rozmarýnem, protože jestli chci péct ve větším množství na Apetit piknik (a to chci), musela bych do května vypěstovat velký rozmarýnový strom nebo vykoupit celý bauhaus.


Když jim ale budu říkat olivové, bude to v pohodě, ne? :) Olivy tam totiž cítit jsou příjemně. Koupila jsem tmavé kalamata olivy v řeckém obchůdku Hermes, které především nejsou přesolené jako většina oliv, co se dá koupit v obchodě.


Dnes jsem na blogu, z kterého mám recept, našla tenhle převodník jednotek, a tak jsem zjistila, že jsem ty krekry vlastně nakonec udělala tak nějak jinak, ale vyšly krásně :). Uvádím tedy "svůj" recept.

Olivové jednohubky

150 g hladké mouky
1/2 lžičky soli (klidně je možno i vynechat, jsou tam slané olivy a slaný sýr)
3 polévkové lžíce strouhaného parmezánu či podobného sýru (je to asi 30–50 g)
1 polévková lžíce nasekaného rozmarýnu
2 polévkové lžíce černých oliv, nasekat (a doporučuji nasekat opravdu co nejdrobněji to jde, lépe se pak vykrajuje)
2 stroužky česneku, jemně nasekané
3 lžíce olivového oleje
100 ml smetany (použila jsem ke šlehání, stačila by asi i na vaření)
(1 lžíce mléka, pokud bude nutné, ale nebylo)
(příp. posypový materiál – sůl nebo semínka :)
  • Předehřejeme troubu na 180°C. (V receptu píšou 200°C, ale mně to přišlo moc.)
  • Smícháme suché ingredience, přidáme mokré a vypracujeme těsto. (Žádná věda :)
  • Smetanu přidáváme postupně, aby těsto nebylo moc ulepené/tekuté – pokud neděláte těsto na vykrajování poprvé, víte, jakou má mít konzistenci, pokud jste to nikdy nezkoušeli, stejně to slovně popsat nejde :).
  • Těsto vyválíme na co nejtenčí plát (cca 2 mm) a vykrajujeme libovolné tvary.
  • Krekry můžeme posypat libovolnými věcmi (hrubozrnná sůl, lněná nebo sezamová semínka,...). Jen je nutné tyto věci do těsta trošku zamáčknout.
  • Na pečícím papíru pečeme asi 10 minut.

Velice hrubý odhad nákladů je 70 haléřů na krekr o velikosti 2 x 3 cm a mohlo jich být asi 50. Tyhle obdélníčky se ale sežraly dřív, než jsem je stačila spočítat, takže těžko hovořit o přesnějších číslech :).

4 komentáře:

  1. Opravdu pěkné fotky, mně se nejvíc líbí ta poslední, čtvrtá. Fajn nápad, krekry.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, snažím se :))
    (a také jsem si už říkala, že by to chtělo nějaká cool krekrovykrajovátka :)

    OdpovědětVymazat
  3. Právě jsem je dopekla (coby cool krekrovykrajovátko posloužilo srdíčko na vánoční cukroví) a s hrubou solí jsou super! Díky za recept, budu se vracet.

    OdpovědětVymazat

Díky, že čtete můj blog! :)