úterý 3. dubna 2012

Makovo-kukuřičná sobota

Začíná se mi líbit systém víkendového pečení. Jednak je to asi proto, že o víkendu mám nejvíc času (líbí se mi, jak tenhle semestr můžu říkat, že mám čas :), jednak proto, že upéct něco na víkend je prostě taková pěkná tradiční záležitost.

Jenže sobota mému pečení nějak nepřála. Nedopadlo to sice ani katastrofálně, ale ani nijak božsky. Po týdenní sušenkové pauze jsem zkusila další krekrorecept a k tomu přidala trochu kynutého těsta a máku, který mi namletý ležel v mrazáku už déle, než bych chtěla. Do krekrů jsem zapomněla dát prášek do pečiva, do máku zas rum. Zatímco u toho rumu to tolik nevadilo, z krekrů se staly opravdu chroustací a tvrdé placičky. (Aspoň tedy myslím, že je to absencí prášku do pečiva.)

Začnu makovým závinem, o kterém není moc co povídat. Recept jsem obšlehla z Apetitu, až na ten rum, vanilkový cukr a množství máku skoro doslova. Vanilkový cukr v receptech buď vynechávám úplně, nebo nahrazuji vanilkovou esencí tam, kde si myslím, že to bude mít smysl. Možná mám mrtvé chuťové buňky, ale většinou mi při pečení přišlo, že vanilkový (nedejbože vanilinový) cukr je naprostá zbytečnost.
Na máku ujíždím od mala, takže jsem makové náplně udělala asi dvakrát víc, než bylo v receptu. Mou jedinou výmluvou je, že ten mák z mrazáku bylo prostě potřeba spotřebovat! Vzpomínám si na makové buchty od babičky, která dělávala neuvěřitelně tenké těsto a buchta byla opravdu maková. Mňam!


A další pokus o krekry? Pro ten jsem čerpala tentokrát ve Švédsku. Jsou to nejdietnější krekry na mém repertoáru, protože je tam v podstatě dost malé množství tuku, a pokud špaldovou mouku nahradíte kukuřičnou (což chci určitě ještě zkusit), tak jsou i bezlepkové.


Polentové krekry
115 g špaldové mouky
150 g polenty (použila jsem normálně instantní)
1 lžička soli
1/2 lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva
1/2 lžičky kajenského pepře nebo chilli (není to náhodou to samé? :o)
50 g strouhaného parmazánu
40 g másla
180 ml podmáslí či kefíru
  • Smíchejte suché ingredience a přimíchejte k nim ty ostatní.
  • Vypracované těsto nechce půl hodiny uležet při pokojové teplotě.
  • Vyválejte na tenkou placku, asi 2 mm silnou. I u tohoto těsta se mi osvědčilo vyválení pomocí pečícího papíru, těsto se potom tak nerozpadá.
  • Pokud by těsto bylo moc suché a drolivé, nebojte se přidat trošku kefíru.
  • Vykrájejte libovolné tvary, hoďte na plech s pečícím papírem a každý krekr propíchejte vidličkou, jinak se při pečení nafouknou (ozkoušeno).
  • V předehřáté troubě pečte asi 10 minut na 175°C. Když se bude blížit doba pečení k desáté minutě, sledujte bedlivě. Opravdu nechcete, aby sušenky moc zhnědly. Fakt :). A umí to udělat sakra rychle.  

Po vychladnutí můžete zdravě schroupat asi 140 sušenek o průměru 3,5 cm.


5 komentářů:

  1. Já mák naopak ráda nemám, takže první recept neozkouším, nicméně ty sušenky vypadají fantasticky příští týden se na ně vrhnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom stejně, nevím proč,ale od malička mám k máku averzi, asi od koláčků od babičky, kdy byl použití mák už hooodně starý :))) Ale druhý recept je mooc zajímavý, určitě zařadím do receptů na ozkoušení , díky za inspiraci

      Vymazat
  2. To je mi líto, já bez máku nemůžu žít :)) Ale do toho závinu se samozřejmě dá dát i jakákoliv jiná nádivka, ať už tvarohová nebo ořechová. A to sádlo těsto krásně zkřehčí. Jen to nebude maďarský závin, jak píšou u receptu, pořádný maďarský rétes je z taženého těsta :).

    OdpovědětVymazat
  3. Ty krekry vypadaj úžasně. Polentu jsi dávala sypkou, nebo už "uvařenou"?

    OdpovědětVymazat
  4. Díky. Dávala jsem sypkou, ale kdo ví, třeba by to šlo nějak udělat i z uvařené :))

    OdpovědětVymazat

Díky, že čtete můj blog! :)