neděle 1. července 2012

Moruše a já


Nedávno mi přišel mail od kamarádky, která se mě ptala, co se dá dělat s morušema, že je jí toho opadávajícího stromu líto. Narychlo jsem prohledala blogy, co mám v google readeru – heslo moruše nenalezeno, u mulberrry 2 smysluplné zápisky:

Poslala jsem obojí se slovy, že moruše vlastně moc nemusím, takže s nima většinou nic moc nedělám. Loni jsem zkoušela morušové želé (zavařit) a vznikla z toho taková podivná věc s hmyzí příchutí. To je totiž to, co mi chuť moruší v jednom okamžiku připomíná. Na vzpomínku na tento pokus se tedy navázala určitá nechuť k těm malým plodům, co vypadají jako protáhlá ostružina.


Jenže mi to nedalo a nějaké moruše jsem si letos přeci jen natrhala, ale co s nima? Shodou okolností jsem narazila na další morušové recepty (opět v angličtině):
Je neděle a já toho doma moc nemám, ovoce kupuji jen na trhu. Nechala jsem se tedy inspirovat morušovo-hruškovým koktejlem a udělala si vlastní, pouze morušový.


Moruše jsem rozmixovala s kefírem a troškou mléka, cukru, vanilkovou esencí a špetičkou kardamomu. Měla jsem zkrátka náladu experimentovat a vyšlo to. Kardamom koktejlu dodal bezva příchuť. Množství všeho od oka, ale kardamomem šetřete, je hodně výrazný.



Jestli budu mít čas, upeču zítra nějaký ten koláč – moruše u mne zkrátka dostaly další šanci a zatím se jim daří :).

2 komentáře:

  1. Morušová marmeláda je výborná (ovoce cukr pektin), "hmyzí" příchuti se snadno zbavíte panákem rumu (tuzemáku) respektive jinou voňavou esencí zázvor, muškátový oříšek (kardamon vyzkouším). Moruše jsou hodně sladké a marmeláda může byt mdlá. Místo kyseliny, přidávám tvrdé meruňky (1:8), které v té době právě dozrávají. Nožem je rozloupnu a nakrájím na měsíčky. V marmeládě jsou pak totálně fialové meruňky super. Řidší marmeláda je skvělá na ovesnou kaši.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za tipy, všechno zní skvěle! :)

      Vymazat

Díky, že čtete můj blog! :)