čtvrtek 23. srpna 2012

Grilování bez masa aneb Vegegrill 2012

Grilovat maso umí každý!

Já tedy moc ne, protože já obecně moc negriluji, ale dá se říct, že grilování masa je prostě klišé :). A tak jednou někdo (stále pořádně nevím kdo) vymyslel, že bychom mohli zkusit udělat bezmasou grilovačku. A divte se nebo ne, bezmasé grilování je zábavné a hlavně pestré. U několika pokrmů sice zaznělo, že s masem by to bylo lepší, ale dle mého jde hlavně o to, že maso nemusí hrát hlavní roli!


A ne – sojovými párky nikoho nezaujmete :).

Všichni účastníci se přiznali, že si lámali hlavu s tím, co připravit. Ani já jsem netušila. Napadal mě leda tak grilovaný lilek, ale člověk se chce většinou vytáhnout s něčím zajímavějším. (O tom, že grilovaný lilek není nuda, jsem se ale také přesvědčila.)


Bezmasé neznamená zeleninové. To nám ukázali dva Honzové (@sirjackal_cz@JackPage007), kteří nezávisle na sobě vymysleli pokrm sice podobný, ale přeci jiný a oba výborné. (I když nutno dodat, že tam bylo výborné vše.)

Grilovaná polenta, houby a plísňový sýr tvoří úžasné trio, navíc výživné a hutné. Kdo potřebuje maso?



(Já maso miluju, abyste si nemysleli, to zase jo! Na druhou stranu – věřte mi, že po bezmasé přežíračce se usíná mnohem lépe, než když máte žaludek plný masa.)

Převážně zeleninovou sekci zastupovaly plněné grilované papriky (@krupica), grilované papriky na sýru (@marekl), salát s grilovanými lilky (@Sibyliatko) a plněné cukety (@Zahn0).





A tady se dostáváme k těm lilkům, které když jen tak ugrilujete, tak jsou možná nuda. Ale když je smícháte s dalšími věcmi, tak je to rozhodně zajímavější! Trapné ovšem je, že si teď vůbec nemůžu vzpomenout, co v salátu bylo, kromě mozarelly a koriandru :o). Ale pamatuju si, že mi hrozně chutnal! Navíc jsem ho ani nevyfotila, což je ještě smutnější.

Do arabské říše se vydal @Sklizenocz a předvedl nám arabskou pomazánku z grilovaných lilků doplněnou grilovanou pitou (určitě má také jméno – takže teď máte možnost pochopit, proč jsem se nikdy neučila moc dobře, všechno zapomínám).


Chápu, že tady jde stejně hlavně o fotky, u kterých se dá hrozně dobře slintat, tak jen dodám několik dalších příspěvku "sladké Hanky" @Sibyliatko), která jednak přinesla bezva domácí limonády (melounová s rozmarýnem, levandulová), ugrilovala i dezert (hruškovo-ořechový) a propašovala na celou akci slaninu!



Myslím, že pokud budete chtít vědět k jakémukoliv receptu víc, tweetněte dotyčným (ta divná jména se zavináči jsou uživatelská jména na twitteru – jestli nepoužíváte, zkuste to), nebo napište sem do komentáře a já se z nich nějaký recept pokusím dostat :).

Jo a já! Co jsem připravila já? Dozvíte se v dalším díle našeho seriálu :).

3 komentáře:

  1. Ájo, prosím prosím, zkuste sehnat a dát sem recept na tu lilkovou pomazánku... Já ji sice znám z řeckých restaurací (pod názvem Mellisana), ale to nic nemění na faktu, že je to moje nejoblíbenější pomazánka. Já už recept sice mám, ale to se pomalinku lilek peče asi 8-9 hodin, což je v domácích podmínkách nerealizovatelné... Na grilu by to mohlo být jednodušší.
    Jinak 100x díky za báječný inspirující článek o grilování, ve kterém není maso. Na ostatních food blozích je to furt to samé, což je dost nuda...

    OdpovědětVymazat
  2. Nj, ono je hrozně těžké mít foodblog, který se něčím výrazněji odlišuje. Já už mám třeba ve čtečce tolik blogů, že u těch o jídle jedu akorát po receptech (resp. názvech článků, které mě zaujmou), ani je moc nečtu, občas se inspiruju fotkama.
    Každopádně děkuju za pochvalu, i když si ji zaslouží především účastníci téhle grilovačky, bez nichž bych neměla co fotit a o čem psát, protože psaní běžných receptů mě taky pořád nebaví :).

    Na recept jsem už vznesla dotaz, tak vydržme a uvidíme :).

    OdpovědětVymazat
  3. co může být lepší než grilovaná zelenina!

    OdpovědětVymazat

Díky, že čtete můj blog! :)