pátek 26. října 2012

Kumíci

V létě jsem zkoušela jedny krekry, které lehce upadly v zapomnění, a tím pádem se nedostaly na blog. Nedávno ale vznikl požadavek na jejich recept, tak jsem ho vyhrabala z útrob Evernotu a ráda se o něj podělím s vámi :).


Inspiraci jsem našla, jak jinak, na jednom zahraničním blogu. Jenže po upečení jsem se rozhodla těmto čtverečkům dát poněkud familiernější název než „Smoky chilli crackers“, a tak vznikli kumíci (podle římského kmínu – cuminu, jehož chuť je v krekrech výrazná).

Bez mučení se přiznávám, že tohle vzpomínání na recepty, které jsem nezapsala hned po ztvárnění, není úplně spolehlivé. Oproti původnímu receptu jsem pravděpodobně vyměnila bílou mouku za špaldovou a zcela jistě jsem vynechala sušené mléko.

Kumíci
190 g špaldové mouky
70 g kukuřičné mouky (nebo polenty)
1 lžička římského kmínu
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička soli
2 lžičky moučkového cukru (možné vynechat)
1/2 lžičky uzené papriky (koření)
1/2 lžičky chilli
70 g másla
1 lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku (takový ten v tubě – prodává dm nebo Orrero)
100 ml vody


  • Předehřejte troubu na 180°C, horkovzdušnou na 160°C.
  • Jak už to u krekrů bývá, jděte na to jednoduše. Smíchejte v míse všechny suché přísady.
  • Přidejte změklé máslo a vytvořte něco jako drobenku.
  • V polovině vody rozmíchejte rajčatový protlak a zapracujte do těsta. Podle potřeby přidejte zbylou vodou tak, aby vzniklo tuhé, ale vláčné těsto.
  • Těsto rozválejte na tloušťku 3–4mm a vykrajujte libovolné tvary.
  • Pečte na pečícím papíru asi 20 minut.

Kumíci jsou spíš buchtovitější, ne příliš křupavé krekry. To ale neznamená, že nejsou dobré. Na oslavu narozenin prarodičů ideální! Předpokládám, že by se s křupavostí asi dalo ještě pohrát, ale nezkoušela jsem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky, že čtete můj blog! :)