středa 19. prosince 2012

Variace na vanilkové rohlíčky

Uvědomila jsem si, že zveřejnit recepty na vánoční cukroví po Vánocích asi nebude příliš efektivní, takže ještě máte několik dní, abyste zkusili něco trochu tradičního a přitom nového – mám pro vás 5 variací na vanilkové rohlíčky!

Před nějakým týdnem jsme se sešli s pár foodies kamarády a pekli spolu cukroví. Protože na cukroví je nejlepší pečení s milými lidmi a tajné ujídání.
Řekli jsme si, že vyzkoušíme trochu něco netradičního, proto si každý nakonec odnesl několik makronek (pozor, naplněné nejsou trvanlivé), podivné peanutt butter cookies, které ale nakonec po pár dnech byly výborné, Jiřinčiny rohlíčky (s krémem z kaštanového pyré), které taktéž potřebují rozležet, linecké s tajným kořením a pak spoustu rohlíčků, které chutnají skvěle i čerstvé a experimentům se zde meze opravdu nekladou.

Na repertoár se dostaly následující rohlíčky

  • klasické vanilkové z mandlí v bílém vanilkovém cukru
  • lískovooříškové s medem, obalené ve vanilkovém třtinovém cukru
  • z vlašských ořechů ve vanilkovém třtinovém cukru
  • pekanové v pomerančovém cukru
  • z dýňových semínek v citronovém cukru

Cukrové rady

Vanilkový cukr
  • vanilkový lusk
  • moučkový cukr
Pokud nemáte zásobu moučkového cukru ovoněného opravdovou vanilkou, což vyžaduje aspoň tak na měsíc lusk do cukru zapíchnout, mám pro vás velmi jednoduchou radu. Já měla doma asi rok starý lusk, který už byl poměrně tvrdý, nicméně i tak stále pěkně vanilkový. Lusk jsem tedy nalámala do cukru a společně s ním "rozmixovala" v robotu (mám takový ten sekáček k tyčovému mixéru).
Když připravíte alespoň den předem, budete mít cukr vskutku vanilkový. Jen pak před použitím nezapomeňte prosít, abyste mezi zuby nelovili kousky vanilkového lusku.
Zapomeňte na vanilinový cukr ze supermarketu!

Stejným způsobem připravíte vanilkový cukr i ze třtinového. Ten ale nezapomeňte koupit jemnozrnný, tzv. "soft" – prodávají v 400g krabicích určitě v Tescu a Intersparu.

Citrusový cukr
  • kůra z 1 pomeranče / 2 citronů
  • 100 g moučkového cukru
Je třeba připravit také den předem. Pokud se bojíte chemikálií, použijte chemicky neošetřené ovoce, pokud si, stejně jako já, myslíte, že trocha chemie výjimečně vás nezabije, aspoň citrusy vydrhněte kartáčkem pod horkou vodou. Kůru nastrouhejte, smíchejte s cukrem a nechte do druhého dne zaschnout. Nakonec jsem cukr také projela v sekáčku, ale hrudky, které se vytvoří, lze určitě i rozmačkat přes sítko. 
Pozor, tenhle cukr budete chtít i šňupat!


No a konečně rohlíčky:
Základní recept je jednoduchý, níže je uvedený i s podrobnými recepty na všechny rohlíčky, co jsem zkoušela. Pokud se nespokojíte jedním z nich, nebojte se zapojit nejen různé druhy ořechů, ale i mouk – prostě ať chcete nebo ne, funguje všechno (zkuste třeba pistácie a dejte mi, prosím, vědět, jak to dopadlo :).

Univerzální recept na rohlíčky

125 g hladké mouky
50 g mletých ořechů / semen
30 g moučkového cukru či jiného sladidla
90 g másla
1 žloutek

  • Z uvedených surovin uhňácáte pěkně tvarovatelné těsto, necháte hodinu v lednici a pak tvarujete rohlíčky. To se u nás dělá tak, že vyválíte z těsta tlustšího hada (cca 3 cm v průměru), toho rozdělíte na stejně velké dílky – z každého pak uválíte kuličku a následně váleček, který ohnete do tvaru rohlíčku.
  • Pečte na 160 °C asi 10 minut – rohlíčky by měly jen lehce zezlátnout, ne příliš zhnědnout.
  • Hotové rohlíčky nechte trochu vychladnout a obalujte v cukru. Lépe se obalují ještě vlažné, ale dokud jsou horké, tak jsou příliš křehké a lámou se.

Klasické vanilkové rohlíčky s mandlemi
  • 125 hladké bílé mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 90 g másla

Lískovooříškové rohlíčky s medem, ve třtinovém vanilkovém cukru
  • 125 g špaldové hladké mouky
  • 50 g mletých lískových oříšků
  • 30 g medu
  • 1 žloutek
  • 90 g másla

Rohlíčky z vlašských ořechů, ve třtinovém vanilkovém cukru
  • 50 g hladké bílé mouky
  • 50 g hladké špaldové mouky
  • 25 g hladké pohankové mouky
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 30 g jemného třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • 90 g másla
(kdybych měla fotku, tak rohlíček na ní vypadá o trošku světleji než lískooříškový :)

Pekanové rohlíčky, v pomerančovém cukru
  • 125 g hladké bílé mouky
  • 50 g mletých pekanových ořechů
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 90 g másla

Rohlíčky z dýňových semínek, v citronovém cukru
  • 125 g hladké bílé mouky
  • 50 g mletých dýňových semínek
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 90 g másla


A vítěz? Na toho jsme nepřišli, musíte prostě sami vyzkoušet :).

4 komentáře:

  1. Díky moc hlavně za ten tip na jemný třtinový cukr, já jsem zatím kupovala jen v Marks and Spencer, kde je opravdu dost drahy, tak jsem rada ze ho maji i v Tescu, i kdyz jsem ho tam nikdy nevidela.
    Me by strasne zajimalo, jake byly ty peanutt butter balls, protoze jsem o nich letos taky premyslela :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych hrozně nerada mystifikovala, tak jen dodám, že jsem ho kupovala v Intersparu, ale mám za to, že jsem ho kdysi viděla i v tescu. Jinak je to tento: http://static.freedomconnection.cz/tescoviny/assets/big/2001019232695.jpg - existuje tmavý i světlý.

    U výroby peanut butter balls jsem přímo nebyla, jen jsem z druhé strany pokoje slyšela hlášky jako "debilní hrníčkové recepty" :). Nicméně dle výsledku soudě, bych se asi nebála ubrat trochy cukru (ostatně jaké u jakéhokoliv amerického receptu) a opravdu jim prospělo odležení (tak 2-3 dny), protože hned po upečení měly takovou divnou neidentifikovatelnou pachuť... Moc víc k tomu nejsem schopná říct.

    OdpovědětVymazat

Díky, že čtete můj blog! :)