Málokdy kupuji jen části kuřete. Občas tedy samotný skelet na vývar, příležitostně prsa. Jinak nevidím nejmenší důvod, proč raději rovnou nekoupit kuře celé. Jestli jste nečetli o porcování kuřete u Cuketky, tak tam rychle běžte.
Já jen stručně povím, že pokud nechcete kuře odkosťovat, vystačíte si s průměrně ostrým nožem, chvilkou čas a je naporcováno. Já většinou oddělím jen prsa a stehna, zbytek (tedy včetně křídel) hodím do vody na vývar. Občas použiji jen něco a něco dám do mrazáku, to už záleží na tom, pro jaké strávníky vaříte.
Z jednoho kuřete ale i uděláte tříchodové menu pro dva lidi. Zkusila jsem to a jako největší problém se mi jevilo vůbec sestavení menu. Tříchodové menu jsem dělala všehovšudy asi dvakrát v životě, přičemž šlo o polévku, hlavní jídlo a dezert. Tentokrát měly být chody 4 – předkrm, polévka, hlavní jídlo a dezert. Ten samozřejmě z kuřete nebyl, i když věřím, že někteří experimentátoři by toho byli schopní.
Předpokládám, že existují nějaká pravidla na to, jak se takové vícechodové menu sestavuje, aby tam byla určitá provázanost chutí a nevím, co všechno. Ale já je neznám. Tak jsem prostě zkoušela. A něco vzniklo.
Kuřecí škvarky s čerstvým sýrem a pomerančem:
Vývar s kuřecími noky:
Kuřecí horní stehno s mandarinkami a kapustou:
Recepty budou :). Hlavní chod bude mít pravděpodobně repete, resp. zkusím místo něj něco jiného, protože kapusta s mandarinkou dopadla podivně hořce, což nevím, jak moc je nebo není u kapusty normální. Spolustrávníkovi to chutnalo, ale já moc spokojená nebyla.
Dneska jsem půl dne vařila, fotila, a uvědomila si, že mi to už hrozně chybí a je mi naprosto jasné, co budu dělat, až odevzdám diplomku!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Díky, že čtete můj blog! :)