neděle 31. března 2013

Limetový koláč

Je zima, což znamená, že pokud jde o sladké, jsou v zásadě 2 základní možnosti, co teď upéct. První z nich jsou různá kynutá těsta, ideálně s velkou dávkou skořice či jiného koření. To by vám určitě potvrdila i Maškrtnica.

Možnosti druhé varianty objevuji já v podobě koláčů a buchet s citrusy. Loni jsem zkoušela citronovo-zázvorový koláč, pro který jsem upravila recept od Lucie, věrná jsem i citronovému chlebíčku, pro který jsem letos zkusila trochu jiný recept, s mletými mandlemi, ale zdokumentovaný ho bohužel nemám.

Tentokrát jsem šla do limetek, sušenek a salka. Kombinace sladká, nezdravá a návyková. Cukr je zkrátka droga, ať chcete nebo ne :).



Limetový koláč
250 g oblíbených sušenek (já zkombinovala ovesné a perníkové sušenky z Lidlu)
60 g másla

1 plechovka salka (375 g)
4 žloutky
kůra z 1 limety
100 ml limetové šťávy (je to šťáva asi ze dvou šťavnatých, nebo v mém případě ze 4 nepříliš vodnatých, plodů)

  • Sušenky rozdrťte, smíchejte s rozpuštěným máslem a napěchujte do koláčové formy. (Já mám formu o průměru 27 cm, na kterou to tak tak vyšlo a koláč je hodně nízký. Chcete-li ho vyšší, použijte klidně stejné množství surovin na formu o menším průměru.)
  • Dejte péct do trouby na 8–10 minut na 180 °C.
  • Korpus nechte trochu vychladnout.
  • Mezitím smíchejte salko, žloutky, limetovou kůru a šťávu.
  • Nalijte na předpečený korpus a pečte na 150 °C asi 20-30 minut.
Recept není žádná věda, koláč je hotový raz dva a na jazyku vytvoří sladkokyselé blaho :).

3 komentáře:

  1. mám jeden dotaz, koláč jsem zkoušela už dvakrát podle recepu upéct, ale vždy se mi sušenky rozsypaly, nedrží to spojené. Co dělám špatně? Sušenky jsem použila vždy Bebe, klasické. Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bebe jsou hodně suché a málo tučné, přidala bych asi trochu másla (i když ty moje také byly dost suché). Každopádně je počítat s tím, že to nebude úplně soudružné těsto, vždycky bude drobivé (pokud tam toho másla nebude až moc). Takže nejde o to korpus vyválet, ale prostě tu drobenku vyklopit do formy a opravdu ji tam ručně namačkat. Horší to může být u tvarování krajů, ale nemusí být nijak extra vysoké.
      Jinak bohužel nevím, co bych poradila. Každopádně jestli to zkusíte ještě jednou, držím palce :).

      Vymazat

Díky, že čtete můj blog! :)