neděle 30. června 2013

Děkovací Krentenbollen

Nejlepší pečení je pečení pro někoho.

Se spolužačkou jsme se shodly, že jsme měly nejlepší možnou vedoucí diplomové práce, proto jsme ji také chtěly poděkovat. A já už dlouho věděla, jak, i když jsem si nebyla jistá, jak se to povede.
Na jedné z konzultací se vedoucí zmínila o sladkém pečivu vánočkového typu se spoustou rozinek, které zná z Nizozemska a nebo také z Břeclavské pekárny u autobusového nádraží – nikde jinde na něj zatím nenarazila. Říkala jsem si, že to nemůže být příliš těžké reprodukovat. Vypravila jsem se tedy jednou z Lednice do Brna přes Břeclav, nikoliv přes Podivín jako obvykle, a udělala průzkum v pekárně.


Na žádné složité experimentování nebyl čas, z twitterového crowdsorcingu na téma "holandské kynuté houstičky se spoustou rozinek" vypadl recept na Krentenbollen. Mé bochánky určitě nebyly tak krásně nadýchané, navíc jsem z větší části použila celozrnnou pšeničnou mouku. Určitě by tedy s nimi šlo mnohem více experimentovat, ale i tak to může být příjemnou snídaní pro každého milovníka rozinek.


Krentenbollen
400 g rozinek
40 g droždí (+ 1 lžička cukru/medu + pár lžic vlažného mléka)
400 g mouky
250 ml mléka
50 g másla
1–2 lžíce cukru
1 vejce
kůra z 1 citronu
lžička vanilkové esence

  • Nejprve je třeba namočit rozinky. Bez namočených rozinek to ani nezkoušejte, ta šťavnatost je na nich potom to nejlepší. Stačí zalít vařící vodou a nechat 10 – 15 minut odstát.
  • Mezitím z droždí, lžičky cukru nebo medu a trošky vlažného mléka vypracujte drožďový kvásek.
  • Rozinky propláchněte studenou vodou, lehce vyždímejte a dejte do mísy.
  • Smíchejte s moukou.
  • Lehce ohřejte mléko – jen aby bylo vlažné, ne horké. Rozpusťte v něm máslo a cukr a rozmíchejte vejce, kůru z citronu a vanilkovou esenci.
  • Do rozinkové mouky zamíchejte kvásek a mléčnou směs a vypracujte nelepivé těsto.
  • Nechte těsto kynout (zhruba 30–45 minut).
  • Poté ho rozdělte zhruba na 12 dílů a z vytvarujte bochánky. Ty nechte pod utěrkou odpočinout ještě dalších zhruba 30 minut minut.
  • Potřete vajíčkem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15–20 minut. Zkrátka dozlatova.

Pokud nebudete předávat jako dar v krabičce, podávejte s mlékem :).


5 komentářů:

  1. Krása na pohled a určitě dokonalá chuť ! Tomu říkám ideální mňamka k víkendovému snídání :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :). Chuť dokonalá asi nebude, byly trochu sušší a věřím, že tomu pomohou nějaké fígly na kynutá těsta, které neznám. I ty časy kynutí jsou trochu od oka. Ale zase se mi nikdy nestalo, že by mi těsto nevykynulo, takže potud dobré :)
      Na těhle bocháncích se mi nejvíc líbí, že vzhledem k množství rozinek, se do těsta prakticky nemusí dávat cukr (myslím, že by se to obešlo i bez těch dvou lžic).

      Vymazat
  2. Vypadají opravdu skvěle, jenom kdyby nebyly rozinkové, ty já z duše nesnáším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dřív rozinky taky neměla ráda a dodnes mi v něčem vadí, ale tím, jak jsou tady nacucané a šťavnaté a nejsou scvrklé, tak mi chutnají :). Ale myslím, že by šlo experimentovat i s jinými druhy sušeného ovoce (sušená jablka a skořice do těsta? :).

      Vymazat
  3. Břeclavská pekárna byla i pro mne rozinkovým pokušením, milovala jsem je :)

    OdpovědětVymazat

Díky, že čtete můj blog! :)