úterý 23. července 2013

Mandlové krekry se zakysanou smetanou a pažitkou

Nejdřív se přiznám, že toto není finální podoba blogu! Ale to dřevo v pozadí a čokoláda v záhlaví mě už rozčilovali. Takže jsem provedla rychlou čistku a vrhneme se zase na nějaké krekry!

Znáte takovou tu příchuť bramborových chipsů (zakysané) smetany a cibule? Vždycky jsem si říkala, jak hrozně divně chemická chuť to je a právě jsem zjistila, že zas tak daleko od pravdy ve skutečnosti není.
Objevila jsem totiž recept na krekry se zakysanou smetanou a pažitkou. Výsledná chuť samozřejmě chemická není, ale řekněme, že ta chipsová ji poměrně zdařile napodobuje. Krekry jsou skoro paleo – pokud někdo neodmítá mléčné výrobky. Jsou poměrně jednoduché, jen jejich pečení trvá delší dobu, a poměrně rychle vlhnou.



Mandlové krekry se zakysanou smetanou a pažitkou (rozpis na 1 plech)

230 g mandlové mouky nebo mletých mandlí
20 g nasekané pažitky (= 1 menší svazek)
1 lžička soli
70 g zakysané smetany
1 stroužek česneku
  • Smíchejte zvlášť zakysanou smetanu s rozmačkaným stroužkem česneku a zvlášť zbylé (sypké) suroviny. Pak všechno dohromady.
  • Mezi dvěma pláty pečícího papíru těsto vyválejte na velikost plechu, sundejte vrchní papír, nechte na spodním.
  • Těsto nakrájejte rádýlkem nebo nožem na čtverečky.
  • Přeneste i s papírem na plech a dejte péct na 100 °C na 50–60 minut. Nechte zabarvit maximálně lehce dorůžova.
  • Nejdříve nechte vychladnout a pak až nalámejte na čtverečky.
Trochu problém tohoto receptu je v tom, že dáváte plát krekrů péct v celku, bez rozestupů. Nevím, jak peče vaše trouba, ale řekla bych, že budete mít podobný problém jako já – na okraji budou krekry již růžové až hnědavé a uprostřed úplně bílé. Zvlášť jestli budete mít okraje plátu tenčí. Můžete tedy zkusit jednotlivé čtverečky rozmístit po plechu s rozestupy, ale nejsem si jistá, jestli budou držet pohromadě. A nebo to udělejte jako já – ke konci pečení krajní řadu „odštípněte“ nožem a dejte ještě na chvíli do trouby.


Jsem si jistá, že je sníte rychle – jsou to totiž vlastně ochucené pražené mandle a chutnají výborně. Pokud je nesníte brzy, počítejte s tím, že poměrně rychle vlhnou. Takže pořádně zavřít do krabičky!

5 komentářů:

  1. to nové logo je ale super, jsem teda zvědavá na tu finální poobu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také :)) Sice jsem si něco navrhla ve Photoshopu, ale stejně budu muset asi vycházet z nějakých existujících šablon. Uvidíme :) A děkuji :)

      Vymazat
    2. A barevnost bude pravděpodobně docela podobná té současné. Může být? :)

      Vymazat
  2. Tohle vypadá opravdu moc lákavě.... přidávám do záložek a až narazím na mandlovou mouku, tak určitě vyzkouším... Teď mě ale napadá, že by to možná šlo i z pšeničné. :) tak uvidíme..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máte nějaký sekáček, mlýnek nebo něco podobného, neshánějte mandlovou mouku, ale prostě rozemelte mandle. Tady vůbec nevadí, když tam budou větší koušky a mouka bude hrubší. Z té pšeničné by to sice určitě šlo udělat (možná by bylo potřeba více pojidla), ale neodvažuji se odhadovat, co to udělá s chutí.

      Vymazat

Díky, že čtete můj blog! :)