Jídlo z blízka mě baví. Samozřejmě ne všechny dílny a ochutnávky v člověku vyvolají wow efekt, v naprosté většině případů je to prostě příjemné setkání nad jídlem nebo vínem.
Ale páteční slet kváskových fanatiků byl jiný. Pokud mě má jedna dílna týdně nadchnout, je to podle mě úžasné skóre. Minulý týden to bylo pečení kobeřických koláčů a tento týden sice ještě neskončil, ale výměnná burza kváskových chlebů byla výborná taktéž, i když jiným způsobem.
Bylo tím, že když se Beáta Holá, která dílnu vedla, pro něco nadchne, tak si o tom nastuduje první poslední a hlavně vše dokáže příjemně a srozumitelně předat.
Bylo to ale i tím, že se sešlo množství podobně naladěných lidí, které spojuje jedna věc – touha po dobrém chlebu, který v běžném obchodě neseženete.
Sešlo se neuvěřitelné množství vzorků domácích chlebů, které jsme společně ochutnávali a hlasovali, jaký je nejlepší. Výherci získali semínka z rakouské semenné banky, jejíž jméno si nepamatuji, ale ráda ho pro vás ještě zjistím. Upekli jsme dokonce chleba v peci vytápěné dřevem – chutná úžasně. A pro všechny Brňáky mám skvělou zprávu: brzy snad bude možné si svůj vlastní chléb donést do pekárny na Hybešově ulici a nechat si ho v této peci upéct!
Kváskoví nadšenci si povídali o svých zdarech a nezdarech, kváskoví začátečníci přišli zjistit, jak to celé vlastně funguje, a kousek kvásku si nakonec i odnesli.
![]() |
Toto je asi jen třetina všech vzorků. |
Ke chlebům k zakousnutí Beáta připravila saláty, pomazánku a přinesla výborný olivový olej a několik marmelád. Ochutnávat bylo co a já jsem snědla více chleba než za poslední dva týdny dohromady. Dostáváme se totiž k tomu, co já a vlastní pečení chleba. Doteď jsem říkala, že je mi jasné, že bych vlastnímu pečení taktéž propadla, a na to nemám čas. To je ale jen hloupá výmluva. Jak padlo na dílně – je třeba si jen najít vlastní rytmus krmení kvásku a pečení, ono to nakonec tolik času ani nezabere. Pro mě je však zásadnější to, že chleba příliš často nejím (v průměru sním tak půlku malého bochníku za týden) a také jsme zatím spokojená s kváskovým chlebem ze Sklizena, kam chodím nakupovat opravdu často.
Nicméně doporučuji všem, kteří si chléb stále kupují v supermarketech, aby se na ty umělé hmoty vykašlali a začali péct vlastní, experimentovat a dělit se o zkušenosti. To mi totiž na pečení chleba přijde nejkrásnější – vytvořila se kolem této činnosti komunita, která ráda poradí a povzbudí. A vyměňování kvásků samotných je také úžasná příležitost k setkávání.
Pár užitečných odkazů:
- pro získání kvásku: Kvásková mapa
- pro počtení o pečení: Maškrtnica
- pro získání rad: skupina PečemPecen.cz na facebooku
Také si chci vyzkoušet svůj domácí chleba z kvásku, takže díky za připomenutí. :))
OdpovědětVymazatI když pečivo moc nejím, tak moji rodiče i brácha ho jí často, takže bych jim chtěla dopřát opravdu dobrý a kvalitní chléb. :))
Je pravda, že peční pro rodinu je také krásná motivace :). Fandím a ať se chléb daří!
VymazatDobrý den, tipuji, že ta semena byla asi ze semenné banky starých odrůd Arche Noah (arche-noah.at).
OdpovědětVymazatAno, přesně tak to je! Děkuji moc :).
VymazatTo jsem tedy o něco přišla :-(
OdpovědětVymazatSvět nekončí, třeba se někdy něco takového ještě uspořádá :).
Vymazat