středa 31. července 2013

Velmi kokosová buchta

Napadlo mě, že následující recepty pojmenuji „kokoláč“, ale nakonec jsem sáhla k poněkud výstižnějšímu, i když ne příliš poetickému názvu. Tohle je prostě jednoduchá kokosová buchta a nic jiného. Máte-li rádi kokos, zkuste toto upéct. Musíte mít ale také rádi máslo, cukr a bílou mouku.
Dnes je v módě celozrnná mouka, žádná mouka, žádný cukr a já nevím, co všechno. Nevzdávám se snahy o zdravější stravování, vím, co mi dělá a nedělá dobře. Ale jeden kousek takové buchty, nebo i dva, mě nezabijí, a vás také ne. Jen je třeba to nejíst každý den a dlouhodobě. I proto se podobné věci snažím nejčastěji péct v případě, že jich většinu udám.
Upekla jsem buchtu, vzala na kávový piknik v parku a tu si uvědomila, že vlastně nevím, jestli ji někdo bude jíst. Bylo horko až k zalknutí a sama jsem neměla chuť na žádné jídlo, natož sladkou buchtu. Více než polovina se ale snědla, já byla šťastná a padly i nějaké pochvaly – můžu tedy říct, že recept je ověřený několika strávníky (i když někteří by preferovali přidání další kontrastní složky).


Kokosová buchta (rozpis na dortovou formu o průměru 27 cm nebo na hranatou 30x20 cm)
240 g povoleného másla (+ 10 g na vymazání formy)
200 g třtinového cukru
4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
1 lžička vanilkové esence (nemusí být)
370 g mouky
2,5 lžičky prášku do pečiva
120 ml kokosového mléka
120 ml mléka
125 g kokosu (+ cca 10 g na vysypání formy)
  • Připravte si formu na pečení: vymažte ji máslem a vysypte kokosem.
  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Máslo šlehejte 3 minuty s cukrem, aby bylo nadýchané a cukr se alespoň trochu rozpustil (pravděpodobně to neudělá, pokud nepoužijete moučkový, ale to nevadí).
  • Přidejte žloutky a vanilkovou esenci a ještě minutu šlehejte.
  • V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, následně ji přimíchejte po částech do máslové hmoty.
  • Zapracujte do těsta také kokosové i normální mléko a nakonec samotný kokos.
  • Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh a po částech ho opatrně zamíchejte do těsta.
  • Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut (nezapomeňte použít trik se špejlí).
Nutno dodat, že recept jsem čerpala z blogu Technicolor kitchen, kde je neuvěřitelné množství sladkých buchet a podobných věcí. Pokud budete cokoliv odsud zkoušet, velmi doporučuji překontrolovat množství cukru. Bystrému oku neunikne, že jsem použila pouze polovinu (!) cukru oproti původnímu receptu. A příště bych se možná nebála dát ještě méně. Recept navíc počítá ještě s vydatnou cukrovou polevou, kterou už si na koláči nejsem schopná představit. Možná by snesl nějakou čokoládu :).

Těsto je i po upečení úžasně vláčné a vlhké a chutná zkrátka skvěle kokosově. 

5 komentářů:

  1. Tak tu určitě vyzkouším, až nebude čerstvé ovoce, takže ukládám na zimu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, já ji pekla nepřipravená v neděli, kdy jsem neměla doma ovoce žádné a v supermarketu ho teď přes léto kupovat nechci, když máme Zelňák :).

      Vymazat
  2. Vypadá to fakt dost dobře :) Já mám kokosový buchty ráda, připomíná mi to.. ani nevím co.. dětství :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se řekne kokos a dětství, tak se mi vybaví margot buchta :)

      Vymazat
  3. Tu musím zkusit, díky za receptík:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat

Díky, že čtete můj blog! :)