neděle 9. března 2014

Čokoládové nebe Zotter

Milovníci čokolády zpozorněte! Kdo nemůže bez čokolády žít, bez návštěvy rakouského Zotteru jako by ani nebyl!

Návštěva rakouské čokoládovny Zotter je něco mezi Karlíkem a továrnou na čokoládu a Orionem. Až na to, že je to skutečné a přitom dobré, protože (snad se mnou budete souhlasit) Karlík a továrna na čokoládu nejsou skuteční a Orion není dobrý.

Já to pořád zakecávám, ale asi chcete vědět proč byste tam vlastně měli jet a kde to vlastně je. Tak tedy:

Zotter Schokolade Manufaktur je v rakouském kraji jménem Vulkanland, který je gastronomickým rájem. Já se tam vydala se Slow Food Brno, který tuto bezva exkurzi přichystal.
Vyrazíte-li z Brna autem, zhruba za 3 hoďky jste tam: Bergl 56, 8333 Riegersburg, Štýrsko, Rakousko



A teď se podržte! Čokoládovna Zotter má tak bezvadně zmáknutý marketing, že vytvořila prohlídkovou trasu svou manufakturou, tzv. Schokoladen Theater, během níž CELOU DOBU OCHUTNÁVÁTE ČOKOLÁDU!

Ano, muselo to ven a je to přesně tak, jak píšu. Už je to dva týdny, co jsem tam byla, a stále cítím tu chuť čokolády v puse a vzpomínky na tenhle výlet jsou neuvěřitelně živé.
Celá prohlídka začíná krátkým filmem o historii čokoládovny. Dozvíte se, že pan čokoládovník Zotter začal s čokoládou už dávno, zkrachoval, ale nezvdal to a přesunul se právě do Riegersburgu (vzhledem k ceně pozemků) a začal znovu. Kakaové farmáře si sám vybírá, boby si sám praží a jeho čokoláda se těší od roku 2004 fair trade certifikaci. Veškeré přísady do jeho čokoládových produktů jsou bio, organické a nevím, co všechno, část z toho je pěstována i na místní farmě. Ta také zásobuje přilehlou restauraci (taktéž patřící k Zotteru), která je otevřena od jara do podzimu (takže jsme ji bohužel nenavštívili).


Pak vyfasujete porcelánovou lžičku, audioprůvodce a hurá na prohlídku a ochutnávku v jednom! 




Na celou prohlídku si vyhraďte dost času (1,5–2 hodiny), zvlášť pokud chcete hodně ochutnávat. Smiřte se s tím, že nemáte šanci ochutnat všechno.
Audioprůvodce (v němčině, angličtině a dokonce češtině) je důležitý především v první části prohlídky, kde toho ochutnávání zas tolik není, ale provede vás celým procesem výroby. Já jsem to bohužel dost přeskakovala, protože jsem se bála, že máme málo času. 

Ochutnávání začíná od pražených bobů z různých částí světa. Kdysi jsem si koupila boby ve Sklizenu, tuším, že od české čokoládovny Jordis, a přišly mi hrozně trpké a nedobré (což se nedá říct o jejich čokoládě!). V Zotteru jsme ochutnala asi čtyři různé druhy (samozřejmě ne celé, jsou opravdu vydatné a kakaové a moc se to nedá) a chuťové rozdíly byly naprosto zásadní.


Pokračujete surovou čokoládovou hmotou (aneb 100% čokoláda), která rozhodně není pro každého. Při průchodu galerií nad manufakturou jsou k dispozici základní čokoládové drtě (různá procenta kakaa, bílá, karamelová, kávová, malinová,...) a už tady je vám jasné, že výrobky Zotter jsou opravdu něco výjimečného (žádný fuj Orion nebo v ČR prodávaná Milka).




To pořádné ochutnávání ale teprv začíná. Následují nugáty, mandlový, lískooříškový, z vlašských ořechů, opět různé základní čokolády, ale tentokrát v tekuté podobě, potom kolekce jednodruhových čokolád Labooko, rozpustné čokolády, směsné čokolády Mitzi Blue, plněné čokoládové tyčinky, čokoládové kuličky s ořechy, sušeným ovocem a dalšími dobrotami, ručně dělané plněné čokolády s nejrůznějšími příchutěmi a plnidly... To všechno můžete ochutnat z různých jezdících vláčků, lanovek, misek, lámadel, točících bubnů. Prostě čokoládové divadlo, jak má být!








A největší zrada? Obchod na závěr. Dělejte si při prohlídce poznámky, co vám chutnalo, může se vám to hodit při nakupování. Všechno si koupí asi jen milionáři :). Co je ale dobrá zpráva?
Čokoládu Zotter si můžete koupit i online, navíc při objednávce nad 25 € je poštovné zdarma. Čokoládu si můžete namíchat dle své chuti a kdybyste měli chuť na něco zvrhlého, zkuste hřbitov nápadů, kde se občas objevují nezvyklé sezónní příchuti. A ano, čokoládové předplatené je super pro všechny čokoholiky, kteří potřebují pravidelný přísun cukru a kakaa!



Bylo to zkrátka báječné. Vstupné do čokoládového divadla činí 14,90 €, za které prohlídla dle mého určitě stojí. Jen pozor na víkendy v sezóně, pravděpodobně tam bude lidí až to pěkné nebude. Proto pokud budete mít možnost jít jindy než o víkendu, udělejte to.

Na exkurzi se Slow Food Brno jsme navštívili další dva podniky a v samotném Vulkanlandu je jich ještě další spousta, ale o tom zas někdy příště, tenhle byl stejně nejsladší :).

4 komentáře:

  1. Nemám tě rád! Ale až budu chtít spáchat obzvláště rafinovanou sebevraždu, tak vím přesně kde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z Prahy je to daleko, to nemá cenu tam jezdit (aspoň malá útěcha? :))

      Vymazat

Díky, že čtete můj blog! :)