úterý 18. března 2014

Ochutnávka octů v Gölles Manufaktur

Máte chuť na ocet?
Zvlášť pokud si vzpomenete na čokoládový zápisek, předpokládám, že ochutnávka octů nikoho jen tak nenadchne. Ale nenechte se mýlit!

Vždy když někomu vyprávím o rakouském gastrovýletu se Slow Food Brno a dostanu se k ochutnávce ovocných octů, lidem se nějak podvědomě zkřiví výraz na tváři. Vůbec nechápu, čím to může být! A je mi to trochu líto, protože i z ochutnávky v Gölles Manufaktur jsem byla nadšená! Alespoň právě z té octové části.




Návštěvě čokoládovny se jen tak nic nevyrovná především pro množství věcí, které se tam daly vidět, ochutnat i zažít. Je jasné, že nepříliš velká výrobna ovocných octů a pálenek toho nebude mít tolik co nabídnout (ale je i pravda, že nám ne vše dali ochutnat), ale ani tak se nad představou octů nešklebte.

Možná někdo z vás chodí do Vom Fass, ale já jsem tam ještě nikdy nebyla, protože octy moc nepoužívám. A právě teď mi začalo připadat, že jsou velmi nedoceněné. Do salátů většinou používám citronovou šťávu, občas sáhnu po balzamiku. Ale tuším, že se to může změnit :).


V Gölles jsme ochutnali octy jablečný, vinný, balzamikový, jablečný balzamikový, malinový a rajčatový. V prodejně byla ještě možnost ochutnat i kdoulový. Nejvíc mě na nich překvapilo, že byly nasládlé a krásně chutnaly po ovoci, z kterého byly vyrobené. Osmileté jablečné balzamiko byl opravdový balzám. Kromě toho, že jsem měla chuť ochutnávat pořád dál samotné octy, úplně jsem i dostala chuť na nějaký dobrý salát.

Domů jsem si ocet koupila pouze jeden, rajčatový, právě pro jejich malou spotřebu. Přesto se pokusím octy používat ve svém jídelníčku víc, protože kromě toho, že jsou dobré, tak jsou určitě i zdravé :).
Octy zde můžete koupit i s rozprašovačem, samozřejmě za příslušný příplatek, ale na pocákání zeleniny je to určitě šikovná pomůcka. 


Po octech následovaly ještě pálenky, ale u těch se přiznám, že mi moc nechutnaly. Bylo v nich málo cítit ovoce, ze kterého byly dělané, a to u některých jak ve vůni, tak v chuti. Zaujala mě pouze pálenka z hrušek Williams, kde bylo hruškové aroma výrazné, a ořechový likér, který byl úžasně hořký a byly v něm cítit různé bylinky. Současně mi ale přišel i poměrně sladký, takže do Gölles Manufaktur bych osobně jela už jen kvůli octům – mňam!



Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky, že čtete můj blog! :)