pondělí 23. června 2014

Slaninovo-sýrové scones

Už jste letos piknikovali? Co nejraději snídáte v trávě?

Znáte scones? Známější je sladká varianta, je možné do nich přidávat lecjaké ovoce a různě je ochucovat. Klasikou jsou neochucené snídaňové bochánky, které se rozkrojí a pomažou smetanovým sýrem a&nbspjahodovým džemem. 
I ty chci jednou zkusit, ale tentokrát jsem zvolila slanou variantu, která je vhodná na cesty a na pikniky. Sbalíte do batůžku a když vás přepadne náhlý hlad, jste připraveni.


Slaninovo-sýrové scones

200 g anglické slaniny, nakrájené na drobné kostičky a vyškvařené
100 g čedaru, nastrouhaného
svazek pažitky, nasekané
200 g mouky
1 lžička soli
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce cukru
50 g vychlazeného másla, na kostičky
150 g zakysané smetany // tvarohu
(troška vody)
  • Slaninu nakrájejte na opravdu drobné kostičky a nechte vyškvařit. Přebytečný tuk slijte a slaninu nechte vychladnout.
  • Slaninovou drť smíchejte s nastrouhaným sýrem a nasekanou pažitkou.
  • Mouku smíchejte se solí, práškem do pečiva, cukrem a nakonec i s máslem. Udělejte tak trochu drobenku a nechte máslo v drobných kouskách.
  • Smíchejte vše dohromady a spojte zakysanou smetanou, případně i troškou vody (nebo větším množstvím smetany). Těsto by mělo mít takovou konzistenci, aby z něj šla vyválet silná placka, proto s tekutinami opatrně. Místo smetany můžete použít i tvaroh, scones budou trošku lehčí a možná i malinko sušší, ale do značné míry to záleží i na tom, kolik tuku necháte ve slanině.
  • Těsto rozdělte na polovinu a z každé vyválejte cca 1,5 cm silnou placku. Rozkrájejte na osminky a dejte na pečícím papíru péct asi na 10–15 minut na 200 °C. Zkrátka dozlatova.
tip pro Brno: levný čedar, v pohodě použitelný na pečení, mají ve Sklizenu.

Inspirace: Solano's kitchen

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky, že čtete můj blog! :)