pátek 9. října 2015

Nepokazitelné mandlové brownies

Dlouho jsem hledala recept na nejlepší „klasické“ brownies, až jsem skončila u bezlepkového receptu, který je zkrátka neprůstřelně jednoduchý a zaručeně se povede tak, že žádná suchá buchta vás nečeká.



Možná tušíte, že jednou ze základních vlastností každých dobrých brownies je jejich vlhkost. Vysušené brownies už je totiž jen nudná čokoládová buchta. Do značné míry se jejich suchosti dá zabránit včasným vyndáním z trouby, ale komu se chce experimentovat s délkou pečení. Pak najednou pečete v jiné troubě a co teď.
Určitou roli údajně hraje i množství cukru. Ten prý v buchtovitých dezertech zajišťuje onu vlhkost, což může být i jeden z důvodů, proč ho některé recepty, zvlášť ty na brownies, obsahují tolik. (Přiznávám se, že toto nemám vědecky ověřené, ale přijde mi to poměrně logické.)
Na většině receptů mi to přehnané množství cukru ale vadilo.

V těchto brownies není žádná zákeřná mouka, která by vlhkost vpila dovnitř, pouze rozemleté mandle nebo mandlová mouka, se kterou se vám brownies snad ani usušit nepodaří. Bude příjemně vláčné a po vychladnutí tak akorát žvýkavé. Nevýhodou je akorát přehnaná křehkost, dokud je brownies teplé. To se ale dá vyřešit lžičkou a ručím vám za to, že vzhlede vám ve chvíli ochutnávání nebo konzumace bude jedno.

Mandlové brownies

na formu cca 18 x 26 cm

200 g 60% čokolády
115 g másla + 5 g na vymazání formy
3 vejce
125 g cukru
75 g mandlové mouky nebo rozemletých mandlí + 25 g na vysypání formy
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
  • Vymažte si zapékací formu máslem a vysypte mletými mandlemi. Troubu předehřejte na 175 °C.
  • Čokoládu a máslo rozpusťte v rendlíku s nepřilnavým dnem, ve vodní lázni nebo v mikrovlnce.
  • Vejce vyšlehejte s cukrem a zašlehejte do nich pomalu čokoládu s máslem.
  • Mandlovou mouku smíchejte se solí a práškem do pečiva a zamíchejte do čokoládovo-vaječné směsi.
  • Nalijte těsto do vymazaného pekáčku a dejte péct na cca 30 minut. Špejlová zkouška tady fungovat moc dobře nebude, protože špejli vždycky vytáhnete ulepenou. Přesto by brownies nemělo být uprostřed tekuté. 

Ač je recept téměř nepokazitelný, pořád s ním experimentuji. Někdy dám slabší čokoládu a tím méně cukru, někdy přimíchám oříšky nebo ovoce. Přidávám i koření jako kardamom, skořici nebo vanilku. Jakmile objevíte svůj oblíbený recept na brownies, můžete přidávat doplňkové ingredience podle nálady a dostupnosti.

2 komentáře:

  1. Máš na blogu úplně úžasné recepty, to musím ještě všechno prozkoumat. Brownies dělá moje sestra často. Hodně hodně čokoládové, s minimem mouky. Tahle mandlová verze, tu musíme fakt zkusit^^.

    OdpovědětVymazat
  2. To je perfektní nápad :-) Určitě vyzkouším, asi s hodně procentní hořkou čokoládou, tu já nejraději :-))

    OdpovědětVymazat

Díky, že čtete můj blog! :)