Čím starší totiž řapíky jsou a čím více se rok blíží k zimě, tím má rebarbora větší obsah kyseliny šťavelové, která nemusí lidskému tělu dělat úplně dobře. Ale na pár kousků rebarborového koláče se každé jaro neuvěřitelně těším a snažím se sezónu rebarbory neprošvihnout. Naštěstí už ji sem tam prodává i nějaký trhovec na Zelňáku, v posledních letech je k vidění i v supermarketech.
Určitě zkuste jednoduchý kynutý koláč, to je v naší kuchyni rebarborový základ. Máte-li ale chuť na něco netradičního, zkuste kombinaci s lískovými oříšky, protože ta je neodolatelná.
Rebarborový koláč s lískovými oříšky
(rozpis pro dortovou formu o průměru 27 cm)
lžička másla a hrst hrubé mouky na vysypání formy
základní těsto
125 g másla, změklého
100 g cukru
2 vejce, o pokojové teplotě
125 g hladké (špaldové) mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
60 g lískooříškové mouky (mletých lísk. oříšků)
0,5 lžičky soli
rebarbora
300–500 g rebarbory, nakrájené na kousky
drobenka
90 g hrubé mouky
40 g lískooříškové mouky (rozemletých lísk. oříšků)
1 lžička mleté skořice
1 lžička mleté skořice
60 g cukru
80 g másla, změklého
- Dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (nebo mletými ořechy).
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Základní těsto: máslo vyšlehejte s cukrem doběla a zašlehejte postupně celá vejce. V další míse smíchejte suché přísady a pomalu přimíchávejte k máslové směsi.
- Těsto nalijte do vymazané formy a poklaďte kousky rebarbory. (Tu já osobně neloupu a nikdy ničemu to nevadilo.)
- V míse smíchejte všechny přísady na drobenku a nasypte ji na vrstvu s rebarborou.
- Pečte ve vyhřáté troubě asi 30–40 minut (dokud není drobenka zlatavá a nevyjde test špejlí).
Jezte společně se sladkými jahodami a užijte si brzké léto!
Inspirace: Highgate Hill Kitchen
Dobrý recept. Moje dcera Amelia řekl děkuji.
OdpovědětVymazatJacqueline